pondělí 29. února 2016

Pavlova dort

Připravíme si:

4 bílky pokojové teploty
200g cukr krupice (nebo ještě lépe třtinový, dortík ale bude tmavší)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžička octu

Troubu si předehřejeme na 130 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem.
Začneme šlehat bílky, nejprve na nižší otáčky, jakmile se začne tvořit pěna, otáčky zvýšíme a po lžících přidáváme cukr.Vyšleháme tuhý sníh, přidáme extrakt, ocet a dobře promícháme.Na plech vytvoříme lžící 2 velké pusinky z nichž jednu uděláme spíše placatější, bude nám tvořit spodní patro dortíku.Pečeme asi hodinu, pak troubu vypneme a pusinky v ní necháme alespoň 5 hodin odležet, ideálně ale přes noc, proto si je chystám většinou večer.


Krém:

1 šlehačka
1 kelímek Mascarpone
cukr

Šlehačku si vyšleháme do tuha, přidáme Mascarpone a dochutíme cukrem dle libosti.Pokud by někdo chtěl krém barevný, může přidat barvivo.Já se spíše přikláním rozmixovat si ovoce a smíchat s krémem, tím se to i krasné zabarví.
Odleželé pusinky si vytáhnu z trouby, opatrně je odloupnu z pečícího papíru a přendám na rovnou plochu.Krémem si naplním zdobící pytlik a pokryji jím celou placatější pusinku, kraje ozdobím malinami, jahodami, nebo i jiným ovocem, aby to hezky vypadalo a přiklopim druhou pusinkou.povrch ozdobím krémem a ovocem a dám aspoň na hodinku do lednice :-)
Je to jeden z mých nejoblíbenějších dezertu a vždy zmizí jako první ze stolu.Určitě moc doporučuji vyzkoušet.

S láskou Home by Petra


Žádné komentáře:

Okomentovat